Fejléc Kép

Termelői méz - házhozszállítás: Miskolc és környéke


Termelői méz nálam:

a pergetőből kifolyó méz nagy üvegekbe kerül, légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyre. Vásárlási igénynél töltök ki ebből. Ha folyékony úgy, ha kristályos, akkor átkeverem egy kanállal, így tudom kitölteni OMME termelői mézesüvegbe, melegítés nélkül!

Pergetéskor legfeljebb néhány család méze keveredik.

Csak teljesen érett, sűrű mézet pergetek. Ez műszerrel is mérhető, de kellő gyakorlattal megállapítható a méz mozgási sebességéből, vagy az üvegbe, a méztömegbe belefolyó sugár "tornyozódásából", más szóval "fodrozódásából."

Sűrű mézben koncentrálódik megfelelően az illat, aroma és zamat, enzimek.

Ezek mind hozzájárulnak a minőség és egyedi ízvilág megőrzéséhez.

Eladásra csak a legkiválóbb minőségű mézek kerülnek.


Bolti mézek:

a nagy mézüzemekbe kerül a felvásárlóktól rengeteg méhészet méze, minőségük szór. Utólag már nem felel értük senki. Az üzemben beállítják a nedvességtartalmat, színt, ízeket, sok mozgatással, kristályos mézeknél melegítéssel szükséges feldolgozhatóvá tenni.

Végeredményben megfelel az előírásoknak. Mi lett eközben a beltartalommal?

 

Te melyiket választanád szíved szerint?

Észrevetted már, hogy egy-egy gondolatba, melyre sokszor odafigyelsz, mennyi energiát vagy képes belefektetni?

Mézeimet magam töltöm, esetleg családi segítséggel, minden töltésnél személyesen ellenőrzöm a minőséget - íz, illat, állag, megjelenés. Így tudom, mi kerül az üvegekbe. Végig nagy figyelemmel és odaadással.

Ennek tükrében is más a bolti 1800Ft, mint a termelői 1800Ft.


Fontos: az egyes évjáratok vegyesvirág mézei az időjárás függvényében kismértékben eltérhetnek egymástól ízvilágban, mivel az eltérő időjárás miatt a virágzási sorrendben az összetevő nektárok arányai változnak, emiatt a kristályosodási hajlam is. Hasonlóan az igazi szőlőből készült borokhoz.


Tavaszi vegyes mézek (Pingyom):

Többféle virág nektárjából készülnek: tavaszi gyümölcs, repce, galagonya, hársak, juharok, réti mézelő egynyári és évelő lágyszárúak, cserjék, bokrok. Tehát színesebb ízvilág, minden évben más és más valamiben, nincs két egyforma év. Pár hét alatt kristályosodik.

 

Nyári vegyes mézek (Miskolc, Bodótető):

Nagyobb részben hársak (nagylevelű-, kislevelű- és ezüst-) és csörgőfa nektárjából, réti virágokkal, június elejétől július végéig gyűjtetve. Június végi elvétellel túlnyomórészt hársjellegű nagyon finom zamatú méz készül a kaptárban. Néhány hónap múlva kezd kristályosodni.

 

Repceméz (Vatta):

Április második felében gyűjtik. Pergetés után egy héttel fehéren bekristályosodik. Megkeverve lágy, selymes ízű, finom krémes méz.

 

Napraforgóméz (Vatta):

Jellegzetes, fűszeres ízű, világos sárgától sötét narancssárgáig változhat színe. Pergetés után néhány héttel bekristályosodik.

 

Hársméz (Bodótető):

Különleges ízű és illatú méz, sötétebb árnyalatú, vegyes mézek alkotórésze, önállóan gyűjtetni csak ritkán van rá lehetőségünk.

 

Akác (Pingyom és Vatta):

Legismertebb méz Magyarországon. Gyűjtésére egy évben legfeljebb 14 napig van lehetőség. Vándorlással ez néhány nappal elnyújtható. Finom illata, áttetszősége mindenkit megfog. Egyetlen fajta virágból, fajtaméz. Magyarországi éghajlat kedvező a mézelésére. Az itthon termelt méz nagy része külföldre kerül, nem ritkán javítómézként keverik más országok mézeihez. Az utóbbi évek szélsőséges időjárása miatt egyre kevésbé lehet kihasználni:

2009: megfelelő időjárás, 2010: országos eső, árvizek, 2011: jó idő, 2012: húsvétkor elfagytak a kipattant akácrügyek, 2013: "márciusi tél" - családok 2 hónapos fejlődési időszaka 1 hónapra csökkent, nem váltak éretté akácra, 2014: esőzés végig, 20°C alatti hőmérséklet, 2015: megfelelő, 2016: virágzás közepén eső és hűvös idő, eredmény gyenge termés. Látható, hogy 8 évből 3-ban lehetett megfelelően akácmézet gyűjtetni. Másfél évig is folyékony maradhat.

 

Akácjellegű (Pingyom és Vatta):

Repcevirágzás végétől akácvirágzás első feléig gyűjtetett méz, tartalmaz némi repcemézet, galagonyamézet és egyéb kísérőnektárt (vadgesztenye, hegyi juhar változatok, veresgyűrű som, stb.). Ízében az akác íze és illata dominál, lágy krémes állagú, világos. Fél éven belül megkristályosodhat. A pingyomi változat sokáig folyékony marad, sötétebb árnyalatú:

 

Propolisz mézben:

Átszűrt propolisz tinktúra (alkoholos) krémes mézhez való keverésével készül. A propoliszos rész csak kismértékben kerül a méz tetejére. (Készül gyógyszertári etilalkohollal, 75%-os.)

A propoliszos rész aránya úgy van beállítva, hogy kellemes íze legyen, és a vevőnek valóban legyen benne propolisz, ne pedig csak leheletnyi mennyiségben. Tapasztalatom szerint sok olyan propoliszos mézet kapni, melyben csak leheletnyi propolisz van és mégis nagyon drága a termék mennyiségéhez képest, ill. a kevés propolisz feljön a folyékony méz tetejére.

Ha nagyon kicsi benne a propoliszos rész aránya, akkor indokolatlanul drágább, ha sok, akkor élvezhetetlen lesz az íze.


Nyers propolisz:

A méhek gyantaszerű anyagot gyűjtenek döntően a növények rügyfelületeiről. A kaptárban lépépítésnél szilárdításra, ragasztásra és fertőtlenítésre használják. Figyeljük meg, hogy több tízezer egyed tartózkodik kis helyen együtt, jó egészségben! Tartalmaz illóolajokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, egyéb nem ismert alkotóelemeket, összetétele valamennyire mindig más. Sebgyógyulást gyorsító és sok más jótékony hatása van. Keretek széléről és a kaptárelemek bizonyos részeiről lehet lekaparni vagy kimondottan erre szolgáló gyűjtőrácsról ledörzsölni. Ez utóbbiról legkönnyebben téli -5°C alatt lehet leszedni. Csak kis mennyiség jön össze belőle, nem is lehet, de nem is szabad mindet kiszedni a kaptárból. A propolisz tinktúra alapanyaga.

Fogyasztását tinktúra formájában vagy propoliszos mézben tudom javasolni.

Gyakorlatilag lehet így magában is enni, de ha rágni kezdjük, jól a fogunkra tapad és nem biztos, hogy így rendszeresen fogjuk fogyasztani.

Fokozatosan kezd megpuhulni és ragacsossá válni 37°C hőmérséklet felett.

Nagyon finom illata van!

A méhkaptárban ez a finom illat uralkodik, ez a hétköznapi náluk.

A kaptárbelső minden egyes részét zegzugát leheletvékony propoliszréteggel vonják be, egyúttal fertőtlenítik is.

Honnan eredhet a hatása?

Eredeti formájában növények rügyein védi azt fagytól, sérüléstől, akár "kártevőktől", tehát a szélsőséges környezeti hatásoktól.

Növény sebzési helyén igyekszik ezzel az anyaggal a sérült szöveteket elzárni a külvilágtól.

Tehát a harmónia és védelem fenntartásának és visszaállításának segédanyaga. Ezen tulajdonságát viszi tovább a tinktúra alakjában is.

 

Propolisz tinktúra

Készül 75%-os gyógyszertári etilalkohollal: egy üvegben lévő nyers propoliszra ráöntjük az alkoholt, hogy éppen ellepje, és jól záró ép gumiszigetelésű fémlapkával lezárjuk.

A következő 2 hétben mindennap megrázogatjuk, az után hagyjuk állni 5-6 napig, ekkor az alábbi kép tárul elénk. A felül megjelenő sötét folyadék a tinktúra, pipettával felszívható, csepegtetős kisüvegbe tölthető.

Csepegtetős kis üvegben 20 ml 800Ft.

 

Lépes méz

 

Teljesen szűz, tiszta viaszépítményben!

Üres keretekben a méztérben a méhek szabadon építik a lépet, melyet aztán mézzel töltenek meg.

Hivatalos nagyforgalomban fedett sejtű lépeket tekintik lépes méznek, azonban a részlegesen fedett sejtű mézeslép is ugyanazt a gasztronómiai élményt nyújtja. Átlátszó műanyag dobozkába szabott szeletek. Mint mindennél, itt is érvényes: mindent csak mértékkel, a kevesebb a több. A méhek akácmézzel vagy napraforgómézzel töltik általában.

Ez utóbbit érdemes 3 héten belül elfogyasztani a természetes kristályosodást megelőzendő.

Lépesmézeim sejtjeinek fedettsége minimum 60%-os, nem fedetem le a méhekkel plusz méz ráetetésével a főhordást követően. Így teljesen érintetlen és eredeti.

Tömege 20-25dkg, ára 600-700Ft. Korlátozott mennyiségben.

 

Virágpor

Kétszikű növények virágai a porzószálaikon választják ki, szerepük a virágok megtermékenyítése a méhek közvetítésével. "Növényi hímivarsejt."

A méhek ezt a fajsúlyosabb, táplálóbb virágport részesítik előnyben a szélporozta egyszikűek könnyű és számukra kevésbé tápláló virágporával szemben.

Vannak kivételek is bizonyos szempontból, pl. szelídgesztenye részben szélporozta is és a kukorica virágporára is rákényszerülhetnek a méhek.

Anyaga frissen könnyen morzsolódó nedves tapintású, virágra jellemző színű, illatú és ízű, ekkor még élő.

A méhektől elvehető a virágpor egy része főleg a tavaszi virágpor túlkínálat idején, ekkor is csak kellő körültekintéssel.

Mihez kell a virágpor? - a méhek ebből építik fel testüket, elegendő virágporellátottságnál képesek megőrizni egészségüket.

Mi van benne? - fehérje, esszenciális aminosavak többsége, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek.

Hogy fogyasztják a méhek?  - nyersen is, de többnyire betömködik (tárolják) a sejtekbe, ahol szép szóval fermentálódik (tejsavas erjesztés), ez a MÉHKENYÉR. Ebből él a család apraja-nagyja.

Hogy fogyasztja az ember? - szárítva szállítható, csomagolható és tartható el boltok polcain hűtés nélkül. Szárítással beltartalmi értékei nem javulnak, de nagy valószínűséggel nem is maradnak meg teljesen;

- fagyasztással -10°C alatt eltartható, leginkább gyűjtetés estéjén berakva a fagyasztóba;

-  méhkenyérnek elkészítve: erre leginkább a méhek képesek, de nekünk is sikerülhet. Azért fontos, mert a virágpor burka felreped, belső része teljesen hasznosítható, köszönhetően az erjedésnek, mely a tápanyagokat "feltárja", hozzáférhetővé teszi, minőségeiket módosítja. Gondoljunk a savanyított káposztánkra, amit mi emberek készítünk...

Napi 2-3 teáskanállal üres gyomorra, de legalábbis étkezéseket megelőzve.

Lenti képek: virágpor (méhek csomózta), mezei katáng és apró szulák, virágában apró rovarral. A virágporszemcsék jól kivehetőek.

 

Árlista (bruttó árak)

Termelői méz - termelői propolisz - termelői virágpor - Miskolc és környéke növényvilágából.

Miskolcon és környékén házhoz szállítással.

Minőség-megőrzési idő legalább 1 év töltéstől számítva, szobahőmérsékleten, fénytől, sugárzó hőtől védve.

Törzsvásárlóknak kedvezmény: plusz üvegdíj nélkül.

Készpénz-visszafizetési garancia: ha nem vagy elégedett (íz, állag) a választott termékkel.

A mézeket kizárólag (termelői mézes) üvegbe töltöm, minőségi lapkával zárom le. Szállításkor vastagon papírba csomagolom, ne koccanjon.

Árkérdés: ne 100-200 Ft-nyi különbség döntsön, mikor vásárolsz. Nézd meg az ember minőségét. Hosszú távon a jobb minőséggel, amely picit drágább, jobban jársz. Azt a pár száz Ft-ot sokszor, sok helyen jelentéktelen más dolgokra kiadjuk. Vásárolj tudatosan.

Vásárold meg elsőre az igazi minőséget, ne csak másodikra-harmadikra.

A pénzed téged szolgáljon, ne fordítva!

 

Folyékony és kristályos fázis szétválása

Kiüvegezett kristályos mézeknél a különböző nektár féleségekből adódóan több hónapos állás után előfordulhat, hogy a méz tetején folyékony állagú rész elkülönül. Ez természetes sajátosság, a minőséget nem befolyásolja: