Fejléc Kép

Termelői méz - házhozszállítás: Miskolc és környéke


Árlista a lap alján!

Szállítás 2kg vagy a feletti méz mennyiség rendelésétől.


Miért érdemes tőlem rendelni?

- csak természetes eredetű, megfelelően érett, kiváló minőségű mézet pergetek, közvetlenül üvegedényekbe, amelyben légmentesen zárom, tárolásuk hűvös helyen napfénytől védve;

- közismert mézfajták mellett helyi különleges vegyesmézek is kaphatóak: pénzéért cserébe igazi ÉRTÉKET ADOK;

- érdeklődő ingyenes kóstoló mintával választhat saját ízlésének megfelelően: azt kap, AMIT SZERETNE;

- kiüvegezés megrendelést követően történik, ekkor ellenőrzöm újra a méz minőségét: szín, illat, aroma, állag, ízvilág;

- kristályos v. hidegen kezelt mézeim konyhakészek, azaz kanalazható, kenhető, finom selymes állagú, nincsen bekötve az üvegbe;

- a megtöltött mézesüvegeket OMME (Országos Magyar Méhészeti Egyesület) zárszalaggal látom el, ez is egy minőségi garancia a vásárlóknak: az ilyen mézek laboratóriumban bármikor bevizsgálhatóak természetes és magyar eredetre;

- mézgyűjtési szezonban (termelő családnál) nem használok (2009. óta) atkairtó szert, szezonon kívül is csak bioméhészetben is engedélyezett szert (oxálsav, esetleg hangyasav), ami feltétele annak, hogy a kaptáramból kikerülő termékeket tiszta szívből tudjam ajánlani, hiszen családom, gyermekem is ezeket fogyasztja;

- elviszem Önnek a mézet, rugalmas időegyeztetéssel, ennek előnye: IDŐT NYER;

- megrendelt mézét becsomagolom, hogy az esetleges tovább szállítás gördülékeny legyen;

- megrendelt mézét elviszem otthonába, vagy előre megbeszélt átvételi helyre, de elviszem napközben munkahelyére is: KÉNYELMES;

- egyszeri nagyobb összegű rendelésnél meglepetés ajándék;

- kiürült, tiszta üvegeimet (220-380-730 dombormintás OMME mézes üveg) beszámítom 100Ft/db áron a következő vásárláskor;

- ha kérdése van a méhek életéről, a mézről, szívesen válaszolok rá;

- kiszállítás: legalább 2kg méz rendelésekor, melynél nincs külön szállítási díj.

- a "pénztártól való távozás után" reklamációt szívesen fogadok!


Termelői méz nálam:

a pergetőből kifolyó méz nagy üvegekbe kerül, légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyre. Vásárlási igénynél töltök ki ebből. Ha folyékony úgy, ha kristályos, akkor átkeverem egy kanállal, így tudom kitölteni OMME (Országos Magyar Méhészeti Egyesület) termelői mézesüvegbe, melegítés nélkül! Igény szerint 40°C-os vízfürdőben ki tudom melegíteni folyékonyra is.

Pergetéskor legfeljebb néhány család méze keveredik.

Csak teljesen érett, sűrű mézet pergetek. Ez műszerrel is mérhető, de kellő gyakorlattal megállapítható a méz mozgási sebességéből, vagy az üvegbe, a méztömegbe belefolyó sugár "tornyozódásából", más szóval "fodrozódásából."

Sűrű mézben koncentrálódik megfelelően az illat, aroma és zamat, enzimek.

Ezek mind hozzájárulnak a minőség és egyedi ízvilág megőrzéséhez.

Eladásra a legkiválóbb minőségű (íz, illat, szín, állag) mézek kerülnek.


Bolti mézek:

Mézkiszerelő üzemekbe kerül a felvásárlóktól sok méhészet méze, minőségük különböző. A kiüvegezéshez melegítik, mozgatják a mézet. A bolti vásárló nem tudja személyhez kötni a terméket. Nem mindig tudja hol, ki és hogyan termelte.

Végeredményben megfelel az előírásoknak. Mi lett eközben a beltartalommal? Ugyanakkor nagy mennyiségű kiüvegezett méz kerülhet így sok vásárlóhoz a boltokon keresztül, akár külföldre is.  

Profi méhészek rendelkezhetnek saját mézkiszerelő üzemmel. Nagy mennyiségű termelői üvegezett méz kerülhet így a boltok polcaira. A bolti vásárló személyhez tudja kötni a terméket.

A Magyarországon megtermelt méz jó része külföldre kerül "javítómézként" ("lédig", v. hordós kiszerelés).

 

Te melyiket választanád szíved szerint?

Észrevetted már, hogy egy-egy gondolatba, melyre sokszor odafigyelsz, mennyi energiát vagy képes belefektetni?

Mézeimet magam töltöm, esetleg családi segítséggel, minden töltésnél személyesen ellenőrzöm a minőséget - íz, illat, állag, megjelenés. Így pontosan tudom, mi kerül az üvegekbe.

Ennek tükrében más a bolti 1800Ft, mint a termelői 1800Ft.


Fontos: az egyes évjáratok vegyesvirág mézei az időjárás függvényében kismértékben eltérhetnek egymástól ízvilágban, mivel az eltérő időjárás miatt a virágzási sorrendben az összetevő nektárok arányai változnak, emiatt a kristályosodási hajlam is. Hasonlóan az igazi szőlőből készült borokhoz, amelyeknek minőségét szintén befolyásolja az adott év időjárása és a termőhely.Rendelhető termékek:


Tavaszi vegyes mézek (Pingyom):

Többféle virág nektárjából készülnek áprilisban és május elején: tavaszi gyümölcsfélék, repce, galagonya, juharok, réti mézelő egynyári és évelő lágyszárúak, cserjék, bokrok. Tehát színesebb ízvilág, minden évben más és más valamiben, nincs két egyforma év. Pár hét alatt kristályosodik.

 

Nyári vegyes mézek (Miskolc - Bodótető, Vatta):

Bodótetői: nagyobb részben hársak (nagylevelű-, kislevelű- és ezüst-) és csörgőfa nektárjából, réti virágokkal, június elejétől július végéig gyűjtetve. Június végi elvétellel túlnyomórészt hársjellegű nagyon finom zamatú és illatú méz készül a kaptárban. Néhány hónap múlva kezd kristályosodni.

Vattai: akácvirágzás végétől kb. június első másfél hetéig gyűjtik, ebben benne van az erdősávok menti gyalogakác (más néven ámorakác) és olajfűz nektárja. Néhány hónap múlva kezd kristályosodni.

-

 

Repceméz (Vatta):

Április második felében, május elején gyűjtik. Pergetés után egy héttel fehéren bekristályosodik. Megkeverve lágy, selymes ízű, finom krémes méz. Gyomorsav-túltengésben szenvedők kedvenc méze, enyhíti panaszaikat.

 

Napraforgóméz (Vatta):

Június végétől, július elejétől induló virágzásával jellegzetes, fűszeres ízű, világos sárgától sötét narancssárgáig (flavonoidokban gazdag) változó színű mézet kapunk. Pergetés után 3-5 héttel bekristályosodik. Mézes süteményekhez ezt szokták használni finom aromája és kedvező ára miatt.

 

Hársméz (Bodótető):

Különleges ízű és illatú méz, sötétebb árnyalatú, vegyes mézek alkotórésze, önállóan gyűjtetni csak ritkán van rá lehetőségünk.

 

Akác (Pingyom és Vatta):

Legismertebb méz Magyarországon. Gyűjtésére egy évben legfeljebb 14 napig van lehetőség. Vándorlással ez néhány nappal elnyújtható. Finom illata, áttetszősége mindenkit megfog. Egyetlen fajta virágból, fajtaméz. Magyarországi éghajlat kedvező a mézelésére. Az itthon termelt méz nagy része külföldre kerül, nem ritkán javítómézként keverik más országok mézeihez. Az utóbbi évek szélsőséges időjárása miatt egyre kevésbé lehet kihasználni:

2009: megfelelő időjárás, 2010: országos eső, árvizek, 2011: jó idő, 2012: húsvétkor elfagytak a kipattant akácrügyek, 2013: "márciusi tél" - családok 2 hónapos fejlődési időszaka 1 hónapra csökkent, nem váltak éretté akácra, 2014: esőzés végig, 20°C alatti hőmérséklet, 2015: megfelelő, 2016: virágzás közepén eső és hűvös idő, eredmény gyenge termés, 2017: akác előttig változékony, felkészítő munkálatokat nehezítő esők, virágzás alatt kedvező időjárás, jó termés, 2018: március közepi tél (családok fejlődését visszavető), túl meleg április, csapadék alig, nektár túl sűrű, eredmény közepes egyik helyen, másik helyen jó (talaj vízháztartása eltér!).  Látható, hogy 10 évből 5-ben lehetett megfelelően akácmézet gyűjtetni. Másfél évig is folyékony maradhat. De előfordult már, hogy a január eleji ablaküveg tisztaságú méz február végén fátyolosodni kezd. Természetesen a minőségét mindez nem befolyásolja, sem az ízét, sem az illatát.

 

Vegyes mézek - akácjellegű (pingyomi és vattai):

Repcevirágzás végétől akácvirágzás első feléig (illetve akác után közvetlen nyíló szórvány hárs) gyűjtetett méz, tartalmaz némi repcemézet, galagonyamézet és egyéb kísérőnektárt (vadgesztenye, hegyi juhar változatok, veresgyűrű som, stb.). Ízük és illatuk kiemelkedő, többnyire folyékony, de nem vízszerű tisztaságú, hanem opálos. Fél éven belül megkristályosodhat. A pingyomi változat tovább is folyékony maradhat, sötétebb narancssárgás árnyalatú:

 

A pingyomi változatnál is előfordulhat olyan, hogy hosszabb - 8-10 hónap - állás után folyékony és kristályosabb fázis különül el, miközben a méz ugyanolyan minőségű marad: íz, illat, sűrűség, aroma. Ilyenkor érdemes lehet átkeverni. Hiszen mind a két fázis hozzájárul a kiváló minőséghez. Mitől lehet mégis mindez? -> Különböző növények hosszabb-rövidebb virágzási ideje és ezzel párhuzamosan eltérő időjárás egymást követő években, azaz a "termett" méznek összetétele mindig kicsit más.

 

Propolisz mézben ("propoliszos méz"):

Egyesíti a méz és propolisz hatásait, különlegesen finom ízű.

Mértékkel meleg (nem forró) teába is tehető, szemben a propolisz tinktúrával. Önmagában is élvezhető, pl. napi 1-2 kávéskanállal.

Néhány hét állás után egy villával érdemes átkeverni.

Átszűrt, oldott propolisz (alkoholos) krémes mézhez való keverésével készül. A propoliszos rész csak kismértékben kerül a méz tetejére. (Készül gyógyszertári etilalkohollal, 75%-os.)

A propoliszos rész aránya úgy van beállítva, hogy kellemes íze legyen, és a vevőnek valóban legyen benne propolisz, ne pedig csak leheletnyi mennyiségben. Tapasztalatom szerint sok olyan propoliszos mézet kapni, melyben csak leheletnyi propolisz van és mégis nagyon drága a termék mennyiségéhez képest, ill. a kevés propolisz feljön a folyékony méz tetejére.

Ha nagyon kicsi benne a propoliszos rész aránya, akkor indokolatlanul drágább, ha sok, akkor élvezhetetlen lesz az íze.


Nyers propolisz:

A méhek gyantaszerű anyagot gyűjtenek döntően a növények rügyfelületeiről. A kaptárban lépépítésnél szilárdításra, ragasztásra és fertőtlenítésre használják. Figyeljük meg, hogy több tízezer egyed tartózkodik kis helyen együtt, jó egészségben! Tartalmaz illóolajokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, egyéb nem ismert alkotóelemeket, összetétele valamennyire mindig más, jelentős antioxidáns hatással bír. Sebgyógyulást gyorsító és sok más jótékony hatása van. Keretek széléről és a kaptárelemek bizonyos részeiről lehet lekaparni vagy kimondottan erre szolgáló gyűjtőrácsról ledörzsölni. Ez utóbbiról legkönnyebben téli -5°C alatt lehet leszedni. Csak kis mennyiség jön össze belőle, nem is lehet, de nem is szabad mindet kiszedni a kaptárból. A propolisz tinktúra alapanyaga.

Fogyasztását tinktúra formájában vagy propoliszos mézben tudom javasolni.

Gyakorlatilag lehet így magában is enni, de ha rágni kezdjük, jól a fogunkra tapad és nem biztos, hogy így rendszeresen fogjuk fogyasztani.

Fokozatosan kezd megpuhulni és ragacsossá válni 37°C hőmérséklet felett.

Nagyon finom illata van!

A méhkaptárban ez a finom illat uralkodik, ez a hétköznapi náluk.

A kaptárbelső minden egyes részét zegzugát leheletvékony propoliszréteggel vonják be, egyúttal fertőtlenítik is.

Honnan eredhet a hatása?

Eredeti formájában növények rügyein védi azt fagytól, sérüléstől, akár "kártevőktől", tehát a szélsőséges környezeti hatásoktól.

Növény sebzési helyén igyekszik ezzel az anyaggal a sérült szöveteket elzárni a külvilágtól.

Tehát a harmónia és védelem fenntartásának és visszaállításának segédanyaga. Ezen tulajdonságát viszi tovább a tinktúra alakjában is.

Propolisz tinktúra

Készül 75%-os gyógyszertári etilalkohollal: egy üvegben lévő nyers propoliszra ráöntjük az alkoholt, hogy éppen ellepje, és jól záró ép gumiszigetelésű fémlapkával lezárjuk.

A következő 2 hétben mindennap megrázogatjuk, az után hagyjuk állni 5-6 napig, ekkor az alábbi kép tárul elénk. A felül megjelenő sötét folyadék a tinktúra, pipettával felszívható, csepegtetős kisüvegbe tölthető.

Csepegtetős kis üvegben 20 ml 800Ft.

Felhasználási adagja változó: 5-15 csepp 2-3-szor naponta, testsúlytól is, ill. attól függően, hogy megelőzésre, vagy gyógyulás támogatására használjuk.

Fogyasztáshoz csepegtetik például kockacukorra, kekszre, kenyérre, nyelvre, vagy pici kanál krémes-kristályos mézre.

Allergiás reakció nagyon ritka, elvileg hozzászoktatható a szervezet.

Így is fogyasztják: kekszre, kenyérre, kockacukorra, nyelvre, vagy egy kiskanálnyi mézhez cseppentve és azzal együtt.


Lépes méz

Teljesen szűz, tiszta viaszépítményben!

Üres keretekben a méztérben a méhek szabadon építik a lépet, melyet aztán mézzel töltenek meg kizárólag természetes hordásból.

Hivatalos nagyforgalomban fedett sejtű lépeket tekintik lépes méznek, azonban a részlegesen fedett sejtű mézeslép is ugyanazt a gasztronómiai élményt nyújtja. Átlátszó műanyag dobozkába szabott szeletek. Mint mindennél, itt is érvényes: mindent csak mértékkel, a kevesebb a több. A méhek nálam akácmézzel vagy napraforgómézzel (lenti fotón) töltik általában, mivel ezek a virágok nyílnak rövid időn belül nagy tömegben.

Ez utóbbit érdemes 3 héten belül elfogyasztani a természetes kristályosodást megelőzendő.

Lépesmézeim sejtjeinek fedettsége minimum 60%-os, nem fedetem le a méhekkel plusz méz ráetetésével a főhordást követően. Így teljesen természetes.

Tömege 20-30dkg, ára 700-1000Ft. Korlátozott mennyiségben.

 

Virágpor

Kétszikű növények virágai a porzószálaikon választják ki, szerepük a virágok megtermékenyítése a méhek közvetítésével. "Növényi hímivarsejt."

A méhek ezt a fajsúlyosabb, táplálóbb virágport részesítik előnyben a szélporozta egyszikűek könnyű és számukra kevésbé tápláló virágporával szemben.

Vannak kivételek is bizonyos szempontból, pl. szelídgesztenye részben szélporozta is és a kukorica virágporára is rákényszerülhetnek a méhek.

Anyaga frissen könnyen morzsolódó nedves tapintású, virágra jellemző színű, illatú és ízű, ekkor még élő.

A méhektől elvehető a virágpor egy része főleg a tavaszi virágpor túlkínálat idején, ekkor is csak kellő körültekintéssel.

Mihez kell a virágpor? - a méhek ebből építik fel testüket, elegendő virágporellátottságnál képesek megőrizni egészségüket.

Mi van benne? - fehérje, esszenciális aminosavak többsége, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek.

Hogy fogyasztják a méhek?  - nyersen is, de többnyire betömködik (tárolják) a sejtekbe, ahol szép szóval fermentálódik (tejsavas erjesztés), ez a MÉHKENYÉR. Ebből él a család apraja-nagyja.

Hogy fogyasztja az ember? - szárítva szállítható, csomagolható és tartható el boltok polcain hűtés nélkül. Szárítással beltartalmi értékei nem javulnak, de nagy valószínűséggel nem is maradnak meg teljesen;

- fagyasztással -10°C alatt eltartható, leginkább gyűjtetés estéjén berakva a fagyasztóba;

-  méhkenyérnek elkészítve: erre leginkább a méhek képesek, de nekünk is sikerülhet. Azért fontos, mert a virágpor burka felreped, belső része teljesen hasznosítható, köszönhetően az erjedésnek, mely a tápanyagokat "feltárja", hozzáférhetővé teszi, minőségeiket módosítja. Gondoljunk a savanyított káposztánkra, amit mi emberek készítünk...

Napi 2-3 teáskanállal üres gyomorra, de legalábbis étkezéseket megelőzve.

Lenti képek: virágpor (méhek csomózta), mezei katáng és apró szulák, virágában apró rovarral. A virágporszemcsék jól kivehetőek.

 

Árlista

Termelői méz - termelői propolisz - termelői virágpor - Miskolc és környéke növényvilágából.

Miskolcon és környékén házhoz szállítással.

Minőség-megőrzési idő legalább 1 év töltéstől számítva, szobahőmérsékleten, fénytől, sugárzó hőtől védve.

 

Készpénz-visszafizetési garancia: ha nem vagy elégedett (íz, állag) a választott termékkel.

A mézeket kizárólag (termelői mézes) üvegbe töltöm, minőségi lapkával zárom le. Szállításkor vastagon papírba csomagolom, ne koccanjon.

Árkérdés: ne 100-200 Ft-nyi különbség döntsön, mikor vásárolsz. Nézd meg az ember minőségét. Hosszú távon a jobb minőséggel, amely picit drágább, jobban jársz. Azt a pár száz Ft-ot sokszor, sok helyen jelentéktelen más dolgokra kiadjuk. Vásárolj tudatosan.

Vásárold meg elsőre az igazi minőséget, ne csak másodikra-harmadikra.

A pénzed téged szolgáljon, ne fordítva!

A vásárláskor a vevő nyugtát kap (őstermelői adószámommal ellátva). Ezt akkor is megírom, ha nem kéri, mivel ez a rendje az értékesítésnek és alapja a forgalom nyilvántartásnak.  

 

Folyékony és kristályos fázis szétválása

Kiüvegezett kristályos mézeknél a különböző nektár féleségekből adódóan több hónapos állás után előfordulhat, hogy a méz tetején folyékony állagú rész elkülönül. Ez természetes sajátosság, a minőséget nem befolyásolja:

Ilyenkor egy tiszta villával vagy fakanállal átkeverhetjük a mézet.

A folyékony rész is rendes méz sűrűségű, mivel érett mézként lett pergetve.