Fejléc Kép

Mi kell a mézhez?

Mézes nyereményjáték - 2019. május havi kérdések


1. Melyik virágja nyílik legkorábban az év során? a) húsos som b) napraforgó c) vadgesztenye

2. Meddig élhet egy áttelelő méh?

3. Mit csinálnak a méhek télen?

4. Milyen egyedek élnek egy egészséges méhcsaládban nyáron?

5. Mennyi idő múlva kristályosodik pergetéstől számítva a jó minőségű

   a) repceméz b) napraforgóméz?

6. Egy adott termőhelyen egy évben kb. hány napig tart az akácvirágzás és melyik hónapban?

7. Miből készítik a méhek a mézet és hogyan?

8. Mi a propolisz?

9. Mi a fő jelentőségük a folyók és patakok menti fűzfáknak és égerfáknak a méhek életében, mit adnak a méheknek?

10. Hol képződik pontosan a virágpor a rovarporozta virágokban?


Várom a helyes megfejtéseket.

A kérdésekre személyesen és szóban kell felelni,nem papírról olvasva.

A helyes megfejtő kap 3 válogatott mézet (3x106ml), díszdobozban.

Gyermek válaszadónak plusz ajándék.

Alkalom: Miskolci Termelői Nap, Erzsébet tér, 2019-ben is havonta minden 3. vasárnap 9-13ó (kivéve 2019.április!).

De tényleg, mi kell a mézhez?

 - azaz, mi rejtőzik egy üveg folyékony vagy kristályos (tévesen "cukrosnak" bélyegzett) méz mögött, ami nem látszik rajta és ráírva sincsen:

nektár, édes harmat - "jó idő" - méhek munkája - méhész gondossága és munkája, melybe szívét-lelkét beleteszi - a termelői méz kiszállítása, átadása a vevőnek.

Nagyi süteménye is azért finom, mert ő beleteszi a szívét is!

Tehát, nem csak a recepten múlik.

 

MÉZELŐ NÖVÉNY

A méz alapanyaga elsősorban a növényi mirigyekből kiválasztott édes folyadék, természetes cukrok híg oldata. Az ún. nektármirigy "termését", a híg nektárt a méhek összegyűjtik mézgyomrukban, hazaszállítják a kaptárba, ahol aztán szárnyuk rezegtetésével keltett légárammal elpárologtatják belőle a természetes víz egy részét, azaz besűrítik. Egyúttal értékes enzimeket is adnak hozzá, saját szervezetükből, a cukrok szerkezete átalakul (invertálják).

A gyűjtőedénykét, a mézhólyagot (másnéven: mézgyomor) a méhecske potroh elülső részében találjuk. Innen juthat a nektár az emésztőrendszer további részeibe egy egyirányú "szelepen" keresztül, amikor a méh munka közben táplálékként, "repülési üzemanyagként" használ fel belőle . Tehát a hazaszállított nektárnak csak egy része kerül eltárolásra a lépekben. A mézhólyagból kikerülő rakomány a szelepnek köszönhetően béltartalomtól mentes.

Pergetett mézeink természetüknél fogva bizonyos idő múlva kristályosodnak, azaz halmazállapotuk megváltozik. Ez a változás nem befolyásolja a méz minőségét: aroma, illat, beltartalmi értékek, íz. Enyhe melegítéssel visszafordítható, de inkább kerüljük ezt is, mert az enzimek hőérzékenyek, a folyékony állapot pedig csak átmeneti lenne. A lépekből a mézeink üvegedényekbe kerülnek. Üvegezéskor ebből kerül ki a méz. A kristályos mézeket fakanállal keverjük, puhítjuk. Az előálló krémes állagú méz mindenre ugyanolyan jól használható, kenyérről kevésbé folyik le, használható teába, kávéba, süteményekbe, tésztákhoz keverve, sokféleképpen.

A nektármirigy általában a virágok belsejében helyezkedik el, de lehet a hajtás szárán is. Az édes nektár illatos is, így találják meg a rovarok kifinomult szaglásuk révén.

Méz alapanyaga lehet növényi nedveket szívogató rovarok váladéka is, ez a magas ásványianyag tartalmú erdei v. fenyőméz, más néven édesharmat.

A nektárkiválasztáshoz megfelelő időjárás kell, amely kellő csapadék ellátottságot, hőmérsékletet, szélsőségektől viszonylagos mentességet jelent többek között. Begyűjtést akadályozza az erős szél, eső, hideg, légköri aszály.

Virágzási idő: növényfajtánként 1-2, vagy több hét évente, mialatt a méhek begyűjtik az elérhető nektárt. A legismertebb akác egy adott helyen körülbelül 10-14 napig virágozhat időjárástól, domborzattól és a fajtaváltozatok sokféleségétől függően, egy évben egyszer.

 

MÉHCSALÁD

Nálunk Magyarországon az ún. krajnai méh honos. Az eredményes felkészítését a családoknak előző év nyarán kezdi el a méhész.

A család legyen erős, egészséges, atkában szegény, így tud majd eredményesen felfejlődni tavasszal. A téli virágpor- és mézkészletnek elegendőnek kell lennie az első érdemi tavaszi virágzásig - fűz, mogyoró, éger, húsos som, barack, mirobalán szilva. A téli nyugalom biztosítása szintén fontos.

MÉHÉSZ

Főállású vagy mellékállású. A mézesüvegre tekintve nem látszik, de főszezonban megállás nélkül dolgozik. A méhcsaládok fejlődését folyamatosan figyelemmel kell követni, a fejlődési lépcsőknek megfelelően kell a családokat bővíteni, rendezni a különböző legelőkhöz és időjáráshoz igazítva. Sokszor napokra pontosan kell előkészíteni az eszközöket, mivel a családokat csak megfelelő időjárásnál lehet kezelni. Aki vándoroltatja a méheket, annak a szállítást szervezni, előtte kipergetni, munkacsúcsokat kezelni, célállomásról információt gyűjteni, méhegészségügyi helyzetről tájékozódni kell. Állományában az anyákat szükség esetén cserélni kell, ehhez sok családnál tervszerűen neveltetni kell új anyákat, amely munkafolyamat szintén ütemezettséget, jelenlétet követel a szokásos munkamenet mellett pluszban.

A virágok nyílása nem vár senkire. Aki lemarad, az majd egy év múlva lehetőséget ugyanarra a virágra, tehát résen kell lenni.

Tavasszal és ősszel műhelymunkákat végez egyre inkább, a méheket azonban mindvégig szemmel tartja, télen meghallgatja a zúgásukat rendszeresen, viszont baj esetén már aligha tud beavatkozni. Előadásokra jár, hogy újat tanulhasson, bővíti tudását, rendbe teszi az eszközöket, berendezéseket, kaptárelemeket. Ideális esetben tud mézelő fákat, cserjéket telepíteni, ezen munka persze 8-10 év múlva hozza gyümölcsét, de érdemes a környéken megtenni, hacsak a napi betevőre elég a méheknek, akkor is.

Fontos: kipiheni a nyári hajszát a természet rendjének megfelelően olyan értelemben, hogy a munkaidejét saját maga osztja be, nem a méhek biológiája. 

A méhész, aki:

megbízható és vásárlói számára elérhető, odafigyel a méz minőségére, melyért személyesen felel, tudja, hogy mi kerül az üvegeibe.

A méz minőségére való odafigyelés közvetetten egész éves feladat a családkezelési munkákban.