Fejléc Kép

Méhrajok befogásához segítség ezen az oldalon: Méhrajbefogás | OMME


Termelői méz - házhoz szállítás: Mezőkeresztes - Vatta - Miskolc útvonal és környéke

Díszdobozos ajándék mézek,

személyre szabva, magánszemélyeknek és cégeknek, számlával is. 

 

Rendelje házhoz, munkahelyére is kiválasztott mézeit!

 Tel.: +36-20-375-1544.

 

Aktuális árlista a lap alján!

 

2024. május 5.


Miért érdemes tőlem rendelni?

- csak természetes eredetű, megfelelően érett, kiváló minőségű mézet pergetek, közvetlenül üvegedényekbe, amelyet légmentesen zárok, tárolásuk hűvös helyen napfénytől védve;

- közismert mézfajták mellett helyi különleges vegyesmézek is kaphatóak: pénzéért cserébe igazi ÉRTÉKET és ÉLMÉNYT ADOK;

- az érdeklődő igény esetén ingyenes kóstoló mintával választhat saját ízlésének megfelelően: azt kap, AMIT SZERETNE;

- kiüvegezés megrendelést követően történik, ekkor ellenőrzöm újra a méz minőségét: szín, illat, aroma, állag, ízvilág;

- hidegen kezelt mézeim konyhakészek, azaz kanalazható, kenhető, finom selymes állagú, nincsen bekötve az üvegbe:

- a megtöltött mézesüvegeket OMME (Országos Magyar Méhészeti Egyesület) zárszalaggal látom el, ez is egy minőségi garancia a vásárlóknak: az ilyen mézek laboratóriumban bármikor bevizsgálhatóak természetes és magyar eredetre;

- atkairtásra csak bioméhészetben is megfelelő módszert (oxálsav, esetleg hangyasav) használok 2009 óta, ami feltétele annak, hogy a kaptáramból kikerülő termékeket nyugodt szívvel tudjam ajánlani, hiszen így családom, gyermekem is ezeket fogyasztja;

- megrendelt mézét becsomagolom, hogy az esetleges tovább szállítás gördülékeny legyen;

- megrendelt mézét elviszem otthonába, előre megbeszélt átvételi helyre, napközben munkahelyére is: KÉNYELMES ÉS IDŐT TAKARÍT MEG;

- kiürült üvegeimet (730ml-es dombormintás OMME mézes üveg) beszámítom 200Ft/db áron a következő vásárláskor, a 220-380ml-es ÉS nem saját 730ml-es OMME üveg: 100Ft/db;

- ha kérdése van a méhek életéről, a mézről, szívesen válaszolok rá;

- kiszállítás: 5800Ft rendelési értéktől, szállítási díj 900Ft, 14000Ft feletti rendeléstől ingyenes szállítás.

- termékeimmel, kiszolgálással kapcsolatos kérdését, észrevételét és kritikáját szívesen fogadom!Fontos: az egyes évjáratok vegyesvirág mézei az időjárás és termőhely függvényében kismértékben eltérhetnek egymástól ízvilágban, mivel az eltérő időjárás miatt a virágzási sorrendben az összetevő nektárok arányai változnak, emiatt a kristályosodási hajlam is. Hasonlóan az igazi szőlőből készült borokhoz, amelyeknek minőségét szintén befolyásolja az adott év időjárása és a termőhely. 

A napsütésnek is nagy szerepe van az íz és aroma kialakításában. Csapadékosabb, felhősebb időszakban képződött nektár ízgazdagsága nem annyira teljesedik ki, mint napsütéses időben.

Nektár gyűjtési helye Vatta és Miskolc.


Termékek leírása:


Kristályosodás: a mézek halmazállapot változása, a minőséget nem befolyásoló természetes tulajdonság (visszafordítható).

Vegyes mézeim beltartalmi értékeit kímélem azzal, hogy nem melegítem ki folyékonyra az üvegbe töltés megkönnyítésére és a folyékonyság látszatának keltésére. Így a vásárló a mézet természetes állapotában kapja. 

A tárolóedényből kitöltés előtt egy rövid kézi, mechanikus átkeverés történik, hogy a kristályos méz kitölthető legyen:


1. Vegyes virágméz "pingyomi":

Többféle virág nektárjából készülnek áprilisban és május elején: tavaszi gyümölcsfélék, repce, galagonya, juharok esetleg akác eleje, réti mézelő egynyári és évelő lágyszárúak, cserjék, bokrok. Tehát színesebb ízvilág, minden évben más és más valamiben, nincs két egyforma év. Néhány hét múlva kristályosodik. Kapható, 2900Ft/kg.


2. Vegyes virágméz "gyümölcsvirágos-galagonyás":

Április első felében gyűjtik főleg, május eleji elvétellel, jellegzetes ízű méz. Néhány hét múlva kristályosodik. Nem terem minden évben elvehető mennyiség. Kapható, 3000Ft/kg.

 

3. Vegyes virágméz "bodótetői hársas":

Nagyobb részben hársak (nagylevelű-, kislevelű- és ezüst-) és csörgőfa nektárjából, réti virágokkal, június elejétől július végéig gyűjtetve. Június végi elvétellel túlnyomórészt hársjellegű nagyon finom zamatú és illatú méz készül a kaptárban. Néhány hónap múlva kezd kristályosodni. Elfogyott.

4. Vegyes virágméz "vattai":

Akácvirágzás végétől kb. június elejéig gyűjtik, ebben benne van az erdősávok menti gyalogakác (más néven ámorakác) és olajfűz (keskenylevelű ezüstfa) nektárja. Néhány hónap múlva kezd kristályosodni. Kapható, 2900Ft/kg.

 

5. Repceméz (Vatta):

Április második felében, május elején gyűjtik. Pergetés után egy héttel fehéren bekristályosodik. Megkeverve lágy, selymes ízű, finom krémes méz. Gyomorsav-túltengésben szenvedők kedvenc méze, enyhíti panaszaikat. Jelenleg galagonyás repceméz kapható, 3000Ft/kg.


6. Napraforgóméz (Vatta):

Június végétől, július elejétől induló virágzásával jellegzetes, fűszeres ízű, világos sárgától sötét narancssárgáig (flavonoidokban gazdag) változó színű mézet kapunk. Pergetés után 3-5 héttel bekristályosodik. Mézes süteményekhez. Elfogyott.


7. Akác (Pingyom és Vatta):

Legismertebb méz Magyarországon. Gyűjtésére egy évben legfeljebb 14 napig van lehetőség. Vándorlással ez néhány nappal elnyújtható. Finom illata, áttetszősége mindenkit megfog. Egyetlen fajta virágból, fajtaméz. Magyarországi éghajlat kedvező a mézelésére. Az itthon termelt méz nagy része külföldre kerül, nem ritkán javítómézként keverik más országok mézeihez. Az utóbbi évek szélsőséges időjárása miatt egyre kevésbé lehet kihasználni:

2009: megfelelő időjárás, 2010: országos eső, árvizek, 2011: jó idő, 2012: húsvétkor elfagytak a kipattant akácrügyek, 2013: "márciusi tél" - családok 2 hónapos fejlődési időszaka 1 hónapra csökkent, nem váltak éretté akácra, 2014: esőzés végig, 20°C alatti hőmérséklet, 2015: megfelelő, 2016: virágzás közepén eső és hűvös idő, eredmény gyenge termés, 2017: akác előttig változékony, felkészítő munkálatokat nehezítő esők, virágzás alatt kedvező időjárás, jó termés, 2018: március közepi tél (családok fejlődését visszavető), túl meleg április, csapadék alig, nektár túl sűrű, eredmény közepes egyik helyen, másik helyen jó (talaj vízháztartása eltér!), 2019: április 2. felétől esős időjárás akácvirágzás alatt is kitart, kevés napos időszakkal, termés gyenge, 2020: március végén-április elején többször is kemény fagyok (-6...-9°C) voltak reggelenként, elfagytak a kipattant zsenge virágrügyek, említésre méltó mennyiségű akácméz nem termett. 2021: előző évhez hasonló fagyok, egyik helyen lefagyott az erdő, máshol éppen jól mézelt. 2022: előző évekhez képest enyhébb fagyok, jó termés, az aszály miatt az ezt követő időszakban végig etetni kellett a családokat. 2023. fagykár, érdemi mézgyűjtés elmaradt. Látható, hogy 15 évből 6-7-ben lehetett megfelelően akácmézet gyűjtetni. Másfél évig is folyékony maradhat. De előfordult már, hogy a január eleji ablaküveg tisztaságú méz február végén fátyolosodni kezd. Természetesen a minőségét ez nem befolyásolja, sem az ízét, sem az illatát. Kapható, 3900Ft/kg.


8. Vegyes méz "vattai akácjellegű":

Repcevirágzás végétől akácvirágzás első feléig (illetve akác után közvetlen nyíló szórvány hárs) gyűjtetett méz, tartalmaz némi repcemézet, galagonyamézet és egyéb kísérőnektárt (vadgesztenye, hegyi juhar változatok, veresgyűrű som, stb.). Íze és illata jellegzetesen finom akácéra is emlékeztető, többnyire folyékony, de nem vízszerű tisztaságú, hanem opálos-aprókristályos. Fél éven belül megkristályosodhat. Előrehaladottabb kristályosodási állapotban üvegezés után rétegződésre hajlamos, ami nem befolyásolja sem minőségét, sem élvezeti értékét. Elfogyott.


9. Vegyes méz "pingyomi akácjellegű":

Akácvirágzás elején a virágzási idők átfedése miatt belekerülhet: galagonya, veresgyűrű som, esetlegesen kevés gyümölcsvirágméz. Legalább fél évig folyékony maradhat, sötétebb narancssárgás árnyalatú, nagyon kellemes, gazdag ízvilágú. Kapható, 3500Ft/kg.


10. Vegyes méz "pingyomi hársas":

Akácvirágzás utáni néhány hétben az erősebb családok gyűjtik, de nem minden évben vannak meg gyűjtetéséhez a kedvező feltételek. Néhány hónap múlva kristályosodik. Elfogyott.

 

 

11. Propolisz mézben ("propoliszos méz"):

Egyesíti a méz és propolisz hatásait, különlegesen finom ízű!

Mértékkel meleg (nem forró) teába is tehető, szemben a propolisz tinktúrával. Önmagában is élvezhető, pl. napi 1-2 kávéskanállal.

Néhány hét állás után egy villával érdemes átkeverni.

Átszűrt, oldott propolisz (alkoholos) krémes mézhez való keverésével készül. A propoliszos rész csak kismértékben kerül a méz tetejére. (Készül étkezési finomszesz felhasználásával, alkohol tartalom 75%.) Kapható, 1200Ft/115g, 1800Ft/250g.

 

12. Propolisz tinktúra

Készül 75%-os étkezési finomszesszel.

Felhasználási adagja változó: 5-15 csepp 2-3-szor naponta, testsúlytól is, ill. attól függően, hogy megelőzésre, vagy gyógyulás támogatására használjuk.

Így is fogyasztják: kekszre, kenyérre, kockacukorra, nyelvre, vagy egy kiskanálnyi mézhez cseppentve és azzal együtt. Kapható, 1600Ft/20ml.


13. Lépes méz

Teljesen szűz, tiszta viaszépítményben!

Üres keretekben a méztérben a méhek szabadon építik a lépet, melyet aztán mézzel töltenek meg kizárólag természetes hordásból.

Hivatalos nagyforgalomban fedett sejtű lépeket tekintik lépes méznek, azonban a részlegesen fedett sejtű mézeslép is ugyanazt a gasztronómiai élményt nyújtja. Átlátszó műanyag dobozkába szabott szeletek. Mint mindennél, itt is érvényes: mindent csak mértékkel, a kevesebb a több. A méhek nálam akácmézzel vagy napraforgómézzel (lenti fotón) töltik általában, mivel ezek a virágok nyílnak rövid időn belül nagy tömegben.

Ez utóbbit érdemes 3 héten belül elfogyasztani a természetes kristályosodást megelőzendő.

Lépesmézeim sejtjeinek fedettsége minimum 60%-os, nem fedetem le a méhekkel plusz méz ráetetésével a főhordást követően. Így teljesen természetes.

Szezonálisan elérhető. Kapható, 1200-1800Ft / 20-30dkg.

 

14. Virágpor

Kétszikű növények virágai a porzószálaikon választják ki, szerepük a virágok megtermékenyítése a méhek közvetítésével. "Növényi hímivarsejt."

A méhek ezt a fajsúlyosabb, táplálóbb virágport részesítik előnyben a szélporozta egyszikűek könnyű és számukra kevésbé tápláló virágporával szemben.

Vannak kivételek is bizonyos szempontból, pl. szelídgesztenye részben szélporozta is és a kukorica virágporára is rákényszerülhetnek a méhek.

Anyaga frissen könnyen morzsolódó nedves tapintású, virágra jellemző színű, illatú és ízű, ekkor még élő.

A méhektől elvehető a virágpor egy része főleg a tavaszi virágpor túlkínálat idején, ekkor is csak kellő körültekintéssel.

Mihez kell a virágpor? - a méhek ebből építik fel testüket, elegendő virágporellátottságnál képesek megőrizni egészségüket.

Mi van benne? - fehérje, esszenciális aminosavak többsége, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek.

Hogy fogyasztják a méhek?  - nyersen is, de többnyire betömködik (tárolják) a sejtekbe, ahol szép szóval fermentálódik (tejsavas erjesztés), ez a MÉHKENYÉR. Ebből él a család apraja-nagyja.

Hogy fogyasztja az ember? - szárítva szállítható, csomagolható és tartható el boltok polcain hűtés nélkül. Szárítással beltartalmi értékei nem javulnak, de nagy valószínűséggel nem is maradnak meg teljesen;

- fagyasztással -10°C alatt eltartható, leginkább gyűjtetés estéjén berakva a fagyasztóba;

-  méhkenyérnek elkészítve: erre leginkább a méhek képesek, de nekünk is sikerülhet. Azért fontos, mert a virágpor burka felreped, belső része teljesen hasznosítható, köszönhetően az erjedésnek, mely a tápanyagokat "feltárja", hozzáférhetővé teszi, minőségeiket módosítja. Gondoljunk a savanyított káposztánkra, amit mi emberek készítünk...

Napi 2-3 teáskanállal üres gyomorra, de legalábbis étkezéseket megelőzve.

Lenti képek: virágpor (méhek csomózta), mezei katáng és apró szulák, virágában apró rovarral. A virágporszemcsék jól kivehetőek. Elfogyott.

 

Nyers propolisz:

A méhek gyantaszerű anyagot gyűjtenek döntően a növények rügyfelületeiről. A kaptárban lépépítésnél szilárdításra, ragasztásra és fertőtlenítésre használják. Figyeljük meg, hogy több tízezer egyed tartózkodik kis helyen együtt, jó egészségben! Tartalmaz illóolajokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, egyéb nem ismert alkotóelemeket, összetétele valamennyire mindig más, jelentős antioxidáns hatással bír. Sebgyógyulást gyorsító és sok más jótékony hatása van. Keretek széléről és a kaptárelemek bizonyos részeiről lehet lekaparni vagy kimondottan erre szolgáló gyűjtőrácsról ledörzsölni. Ez utóbbiról legkönnyebben téli -5°C alatt lehet leszedni. Csak kis mennyiség jön össze belőle, nem is lehet, de nem is szabad mindet kiszedni a kaptárból. A propolisz tinktúra alapanyaga.

Fogyasztását tinktúra formájában vagy propoliszos mézben tudom javasolni.

Gyakorlatilag lehet így magában is enni, de ha rágni kezdjük, jól a fogunkra tapad és nem biztos, hogy így rendszeresen fogjuk fogyasztani.

Fokozatosan kezd megpuhulni és ragacsossá válni 37°C hőmérséklet felett.

Nagyon finom illata van!

A méhkaptárban ez a finom illat uralkodik, ez a hétköznapi náluk.

A kaptárbelső minden egyes részét zegzugát leheletvékony propoliszréteggel vonják be, egyúttal fertőtlenítik is.

Honnan eredhet a hatása?

Eredeti formájában növények rügyein védi azt fagytól, sérüléstől, akár "kártevőktől", tehát a szélsőséges környezeti hatásoktól.

Növény sebzési helyén igyekszik ezzel az anyaggal a sérült szöveteket elzárni a külvilágtól.

Tehát a harmónia és védelem fenntartásának és visszaállításának segédanyaga. Ezen tulajdonságát viszi tovább a tinktúra alakjában is. Elfogyott.

 

Folyékony és kristályos halmazállapot RÉTEGZŐDÉSE:

Nem minden vegyes méz kristályosodik olyan homogén rendszerben, mint pl. a repceméz. Előfordulhat, hogy nagyobb kiterjedésű folyékony és kristályos zónák alakulnak ki egymás mellett, vagy alatt. Kitöltés előtt ezt homogénre átkeverem, de:

 kiüvegezést és vásárlást követően pár héten belül fokozatosan létrejön a rétegződés, mely a minőséget nem befolyásolja.

 

Árlista

Termelői méz - termelői propolisz - termelői virágpor - Miskolc és környéke növényvilágából.

Miskolcon és környékén házhoz szállítással.

Minőség-megőrzési idő legalább 1 év töltéstől számítva, legfeljebb szobahőmérsékleten, fénytől védve.


Készpénz-visszafizetési garancia: ha nem lenne elégedett (íz, állag) a választott termékkel.

A mézeket kizárólag (termelői mézes) üvegbe töltöm, új, minőségi lapkával zárom le. Szállításkor vastagon papírba csomagolom, ne koccanjon.

Árkérdés: ne 100-200 Ft-nyi különbség döntsön, mikor vásárol. Nézze meg az ember minőségét. Hosszú távon a magasabb minőség, amely picit drágább, kifizetődőbb. Azt a pár száz Ft-ot sokszor, sok helyen jelentéktelen más dolgokra kiadjuk. Vásároljon tudatosan.

Vásárolja meg elsőre az igazi minőséget, ne csak másodikra-harmadikra.

A pénze Önt szolgálja, ne fordítva!

A vásárláskor a vevő nyugtát kap (őstermelői adószámommal ellátva). Ezt akkor is megírom, ha nem kéri, mivel ez a rendje az értékesítésnek és alapja a forgalom nyilvántartásnak, amelyet ellenőriznek a hatóságok. 

Lehetőség van számla kiállítására is (áfa mentes).

Találkozhatunk a Miskolci Termelői Napon is minden hó 3. vasárnapján!

Aktuális árlista 2023. november 20.: